contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


Espoo
Finland

Yhdessä matkalla on mukana Espoon seurakuntavaaleissa 2014.

XCopy of J-i L-n

Yhdessä matkalla - kirkon puolesta

Jouni-Liimatainen-vaihtoehtoinen kuva.JPG
 
 

jouni liimatainen
Kv: 22,  Sn: 94

markkinointipäällikkö

Viherlaakso, Siikajärvi

Henkilökuvaus

Olen Jouni Liimatainen, viherlaaksolainen vuodesta 1969; toinen jalka Siikajärvellä, Pohjois-Espoossa, missä meillä on perheen kanssa ns. kakkosasunto. Perheeseeni kuuluu vaimo ja lukion viimeistä luokkaa käyvä tytär. Koulutukseltani olen suunnitteluinsinööri ja työskentelen markkinointipäällikkönä.

 Näiden seurakuntavaalien teemakseni olen ottanut sloganin Sanoista tekoihin.
Motto on ehkä kliseinen, mutta kuvaa mielestäni varsin hyvin niin aktiivisuuttani kuin tapaani työskennellä.

Siviilityössäni saan toimia esimiesroolissa ja omasta johtamistyylistäni nostan esille kaksi asiaa:

  • palavereihin tullaan hyvin valmistautuneena ja niissä ollaan aktiivisia, osallistuen keskusteluun

  • tapani on ns. edestäpäin johtaminen, eli itse esimerkkiä antaen ja toimintaan osallistuen

 

Olen nyt toiminut luottamushenkilönä seurakunnan eri tehtävissä kymmenisen vuotta, joista viimeiset kahdeksan vuotta seurakuntaneuvoston varapuheenjohtajana.  Kokouksissa en tyydy joo-joo -miehen rooliin, vaan ajattelen, että kun olen saanut mandaatin edustaa äänestäjiäni, teen sen kunnolla.
Ajaakseni niitä asioita, joihin minulla on kompetenssia vaikuttaa ja jotka koen myös seurakuntamme parhaaksi.

 Passiivista aktiiviksi

 Olen itse ns. entinen passiiviseurakuntalainen, jolle kirkko oli vain jäykkä instituutio.
Tulin mukaan vapaaehtoistoiminnan kautta ja se avasi näkemään seurakunnan toiminnan koko kukkeudessaan. Kuitenkin niin, että havahduin seurakunnan – sanoisinko vaatimattomaan viestintään ja imagomarkkinointiin. Sain mielikuvan, että viestintä oli suunnattu ensi sijassa seurakunnassa jo muutoinkin aktiivisille ihmisille, vaikka kaltaisiani passiiviseurakuntaisia tai etsijöitä on kirkon jäsenistä enemmistö.

 Tästä löysin itselleni ensimmäisen mission

  • seurakunnan toiminta on erinomaista ja laaja-alaista, ja siitä pitää uskaltaa kertoa ilman kristillistä häveliäisyyttä

 Tähän liittyy kiinteästi myös oma polkuni seurakuntaan eli vapaaehtoistoiminta.

Kun muistellaan kirkon alkuaikoja, niin seurakuntalaiset itse sekä ideoivat että toteuttivat mallinsa evankeliumin julistamiseen. Kirkollamme on mennyt sittemmin niin hyvin, että meillä on ollut varaa ”ulkoistaa” tämä työ palkatuille työntekijöille. Nyt ollaan kuitenkin uudessa tilanteessa, kun seurakunnilla on taloudellisesti tiukempaa, mutta toiminnasta ei haluttaisi luopua.

 Tässä kohtaa kaikilla on yksimielisyys, että vapaaehtoistoiminnan aktivoiminen on ratkaisu asiaan. Ja ajatellaan, että ”problem solved”. No ei ole! Ongelma, probleema jää siihen, ettei meillä uskalleta antaa vapaaehtoisille valtaa ja vastuuta. Kuitenkin meillä seurakuntalaisilla on kosolti ammattitaitoa sekä työelämästä että siviilielämästä.  Talentteja, joita seurakunta ei uskalla hyödyntää.

 Tullaan toiseen missiooni

  • seurakunnan vapaaehtoistoiminnan perusta peruskorjattava.

 Sanoista tekoihin

 Tästä(kin) asiasta olen kahdeksan vuotta ”paasannut” seurakuntaneuvostossa, toiminut sen sisäisissä vapaaehtois- ja sometyöryhmissä ja nähnyt kuinka vähä vähältä työ on kantanut hedelmää. Se on kuitenkin kesken.

 Olen onnistunut murtamaan joitain lasikattoja. Esimerkkinä parin vuoden ”jankkauksen” jälkeen sain itselleni oikeudet olla vapaaehtoisena some-päivittäjänä seurakunnan virallisilla some-tileillä. Tässä ajatus on ollut viedä seurakunnan some-viestintää tapahtumamainonnasta enemmän jälkiraportoinnin suuntaan eli kerrottaisiin mieluummin millaisia ja minkä henkisiä tilaisuuksia meillä on ollut. Ja siten houkutella ihmisiä jatkossa mukaan. Some-puolen päävastuuni on kuitenkin ollut SyysMatin Markkinoiden Facebook-tilin ylläpidon päävastuu. Ja siinä ajatukseni on ollut yrittää tuoda sitä markkinoiden leppoisaa tunnelmaa myös tapahtuman Facebook-seinälle.

 Pyöritän myös Laaksolahden kappelilla Laulu & laulun tarina -nimistä konserttisarjaa. Ja käsittääkseni on varsin poikkeuksellista koko Siionissamme, että vapaaehtoiselle myönnetään budjetti käytettäväksi ja rajaton valta (ja vastuu) palkata iltojen esiintyjät ja organisoida tapahtuma. Tässä sarjassa pyrin sovittamaan yhteen nuo yllä mainitsemani missiot, eli avaamaan vapaaehtoistyön toimintamalleja, mutta tekemällä samalla seurakunnan imagomarkkinointia passiiviseurakuntalaisten suuntaan, sillä sarjan yhtenä ajatuksena on pitää kappelin kynnys mahdollisimman matalana ja siinä on onnistuttu.

 #Minunkirkkoni

 Kun seurakuntavaalien slogan #minunkirkkoni julkaistiin, syntyi siitä pienimuotoista keskustelua kampanjan minäkeskeisyydestä. Haluttiin korostaa, että kyse on yhteisöstä – meidän kirkosta, meidän rukouksestamme. Kuten onkin! Silti mielestäni vaaliteema on erinomainen.

 Erään Viherlaakso-päivän yhteydessä kysyimme sattumanvaraisesti kävijöiltä: ”Millainen on unelmiesi seurakunta?” Saimme mielenkiintoisia ja osin yllättäviä ehdotuksia ihmisiltä, joiden suhde seurakuntaan oli heidän kertomansa mukaan vahva, ohut tai jopa olematon. Mutta kaikilla oli mielipide, oma näkemyksensä kirkosta. Enkä uskaltaisi tuomita tuota mielipidettä minäkeskeiseksi. Henkilökohtainen näkemys ohjaa mitä vahvimmin siihen, kuinka ihminen sanoittaa kirkon merkityksen omille läheisilleen, kuinka aktiivisesti ihminen osallistuu seurakunnan toimintaan vai haluaako hän ylipäätään olla jäsenenä. Esitimme myös tärkeän jatkokysymyksen: ”Olisitko halukas osallistumaan unelmiesi seurakunnan rakentamiseen?”

 Juuri tästä seurakuntavaalien kampanjassa on kyse. Siitä, että jollei seurakunta ole jäsentensä näköinen, ihmiset hylkäävät yhteisön. Seurakuntavaalit ovat seurakuntalaiselle ehkä tärkein paikka kertoa oma mielipiteensä siitä, mihin suuntaan seurakuntaa tulisi seuraavalla nelivuotiskaudella viedä.

 Ajatuksistani kerron tarkemmin kotisivuillani https://www.jouniliimatainen.fi

Lisätietoja

 

Jouni Liimatainen
jouni.liimatainen(at)konwell.fi